Cytrynowy puch

Do mamy zawiozłam nie jedno ciasto, lecz dwa. Pierwsze jest przypomnieniem zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, a drugie wspomnieniem po ciepłej wiośnie. Niezwykle radosne, barwą żółte, piankowe, smakiem kwaskowe, choć niesamowicie subtelnie. Ponoć przepyszne, ale… kto nie spróbuje, ten nie oceni;)

Przepis na cytrynowy puch (tortownica o średnicy 24cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )

*zmodyfikowałam ilość składników, by ciasto dopasować do wskazanych w nawiasie wymiarów tortownicy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki budyniu o smaku waniliowym (proszku)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej i niewoskowanej)

Pianka cytrynowa:

  • 2 opakowania śmietany „Śnieżka”
  • 400 ml mleka 3,2 %
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 300 ml wrzątku

Warstwa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)

Dodatkowo:

  • skórka otarta z połowy cytryny
  • poncz (woda + sok z cytryny)
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 250 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Jajka (w całości) ubić z cukrami, po czym dodać skórkę z cytryny oraz przesiane suche składniki – delikatnie zmiksować.

Ciasto wylać do wyłożonej (i delikatnie natłuszczonej olejem) wcześniej papierem do pieczenia formy.

Piec koło 10-12 minut, w temperaturze 180 °C (piekarnik musi być wcześniej nagrzany)

Pianka cytrynowa:

Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku i studzić do momentu aż zaczną tężeć. Śmietany „Śnieżki” ubić z mlekiem na puch, następnie wlać do nich chłodną, lekko tężejącą galaretkę – wymieszać do uzyskania jednolitej masy cytrynowej.

Masa śmietanowa:

Śmietany ubić na sztywno, dodać cukier puder – wymieszać.

Wykonanie:

Chłodny biszkopt nasączyć ponczem, rozprowadzić po nim piankę cytrynową (należy to zrobić zaraz po wykonaniu masy, ponieważ szybko tężeje), wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na około 1h (by się ścięła). W czasie, gdy masa tężeje, rozpuścić galaretkę i studzić do momentu aż będzie zupełnie zimna, po czym wylać ją na zastygniętą już piankę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, a gdy galaretka stężeje, posmarować ja połową masy śmietanowej, zaś z reszty wykonać kwiatuszki. Wierzch oprószyć skórką startą z cytryny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *