Seromakowiec z wiśniami

Gdy jadę odwiedzić rodziców i brata, to zawsze piekę jakieś ciasto, z nadzieją, że już pierwszy kęs zaprowadzi ich do cukierniczego raju;) Tym razem postawiłam na (nie)tradycyjny seromakowiec. Jego ekstranowoczesność polega po pierwsze na kształcie (prezentuje się niczym tort), po drugie na umieszczeniu rozmrożonych owoców wiśni między masą makową a serową.

Wybór był strzałem w dziesiątkę: kruchutki, dość cienki spód, delikatny mak, puszysty ser, chrupiące orzechy, „stonowana” polewa i kwaśne wiśnie. Ciasto nie jest „ciężkie”, zbite, lecz kremowe, z kolei masy następnego dnia nie robią się suche ani nie rozpadają się na wióry. Co istotne: przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Przepis na seromakowiec z wiśniami(tortownica o średnicy 24cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )

Składniki:

Ciasto:

  • 140 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g miękkiego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 małe jajko 

Masa makowa:

  • 650 g gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Masa serowa:

  • 650 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (czubata)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

D0datkowo:

  • 350 g mrożonych wiśni
  • orzechy laskowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

* Kilka godzin przed pieczeniem wiśnie ułożyć na papierowych ręcznikach, by w trakcie rozmrażania wchłonęły sok.

Ciasto:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto (jeśli będzie się kleiło należy podsypać mąką do momentu aż stanie się elastyczne).

Masa makowa:

Mak, jajka, mąkę wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieścić jednocześnie w misce i zmiksować do połączenia.

Wykonanie:

Na podsypany mąką spód tortownicy wyłożyć kruche ciasto. Następnie posmarować je masą makową, porozkładać rozmrożone wiśnie, po czym całość przykryć masą serową.

Piec koło 60-70 minut, w temperaturze 175 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Gdy ciasto wystygnie, wierzch oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietankę i wrzucić do niej czekoladę połamaną na kostki, chwilę odczekać, wymieszać). Oprószyć orzechami laskowymi/włoskimi, wiórkami kokosowymi (wedle uznania).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Makowce, z makiem, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *