Gdy jadę odwiedzić rodziców i brata, to zawsze piekę jakieś ciasto, z nadzieją, że już pierwszy kęs zaprowadzi ich do cukierniczego raju;) Tym razem postawiłam na (nie)tradycyjny seromakowiec. Jego ekstranowoczesność polega po pierwsze na kształcie (prezentuje się niczym tort), po drugie na umieszczeniu rozmrożonych owoców wiśni między masą makową a serową.
Wybór był strzałem w dziesiątkę: kruchutki, dość cienki spód, delikatny mak, puszysty ser, chrupiące orzechy, „stonowana” polewa i kwaśne wiśnie. Ciasto nie jest „ciężkie”, zbite, lecz kremowe, z kolei masy następnego dnia nie robią się suche ani nie rozpadają się na wióry. Co istotne: przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przepis na seromakowiec z wiśniami(tortownica o średnicy 24cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )
Składniki:
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej (tortowej)
- 80 g miękkiego masła
- 65 g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 małe jajko
Masa makowa:
- 650 g gotowej masy makowej
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
Masa serowa:
- 650 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (czubata)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek śmietany 30%
D0datkowo:
- 350 g mrożonych wiśni
- orzechy laskowe (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
* Kilka godzin przed pieczeniem wiśnie ułożyć na papierowych ręcznikach, by w trakcie rozmrażania wchłonęły sok.
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto (jeśli będzie się kleiło należy podsypać mąką do momentu aż stanie się elastyczne).
Masa makowa:
Mak, jajka, mąkę wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umieścić jednocześnie w misce i zmiksować do połączenia.
Wykonanie:
Na podsypany mąką spód tortownicy wyłożyć kruche ciasto. Następnie posmarować je masą makową, porozkładać rozmrożone wiśnie, po czym całość przykryć masą serową.
Piec koło 60-70 minut, w temperaturze 175 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Gdy ciasto wystygnie, wierzch oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietankę i wrzucić do niej czekoladę połamaną na kostki, chwilę odczekać, wymieszać). Oprószyć orzechami laskowymi/włoskimi, wiórkami kokosowymi (wedle uznania).