Potrójnie musowe ciasto czekoladowe

Czekolada jest dla mnie symbolem elegancji, zwłaszcza gorzka: intensywnie brązowa, o błyszczącej, jedwabistej powierzchni, z dużą zawartością kakao, cierpko-słodka, i ten charakterystyczny trzask w trakcie jej łamania.

Dlatego dla wspaniałego grona kobiet postanowiłam upiec właśnie to musowe ciasto, gdzie biel i hebanowy brąz wprost rozpływają się w ustach.

Wykwintne, czekoladowe, delikatne.

Usłyszałam, że pyszne, i że piękne – może dlatego, że z serca? A może dlatego, że tak cudowny przepis? W każdym razie: dla takich słów warto;)

Przepis na potrójnie musowe ciasto czekoladowe (tortownica o średnicy 21cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)

Składniki:

Ciasto:

  • 85 g masła
  • 4 duże jajka, (białka, żółtka osobno)
  • 200 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 200 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 1,5 szklanki śmietany 30% (schłodzonej)
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady (posiekanej)
  • 1,5 szklanki śmietany 30% (schłodzonej)
  • 2 fixy do śmietany

Dodatkowo:

  • wiórki z mlecznej czekolady (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło, posiekaną gorzką czekoladę, kawę włożyć do metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę – lekko przestudzić, po czym dodać żółtka oraz aromat waniliowy – wymieszać ręcznie ( na przykład rózgą bądź szpatułką). Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, następnie, stopniowo (cały czas ubijając), wsypywać cukier.

Masę czekoladową powoli wlewać do piany – delikatnie wymieszać (ręcznie), by białka nie opadły.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nieznacznie posmarować masłem, wlać ciasto (wyrównać z wierzchu).

Piec koło 18-20 minut, w temperaturze 160 °C (wstawić do rozgrzanego piekarnika)

Wystudzić.

*ciasto w trakcie pieczenia dość sporo urośnie, później opadnie

Mus z gorzkiej czekolady:

Gorzkie kakao rozpuścić w gorącej wodzie – odstawić do przestudzenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać ją z gorzkim kakao rozpuszczonym w wodzie.

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz z fixami, dodając, pod sam koniec ubijania, cukier puder.

Do masy czekoladowej, stopniowo, dodawać ubitą śmietanę – delikatnie wymieszać.

Na chłodne ciasto czekoladowe wylać mus z gorzkiej czekolady, wyrównać i wstawić do lodówki aż do stężenia.

Mus z białej czekolady:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić z fixami, po czym wlać do niej rozpuszczoną czekoladę – wymieszać.

Mus z białej czekolady wylać na zastygnięty wcześniej mus z gorzkiej czekolady. Wierzch posypać wiórkami z mlecznej czekolady.

Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *