Czekolada jest dla mnie symbolem elegancji, zwłaszcza gorzka: intensywnie brązowa, o błyszczącej, jedwabistej powierzchni, z dużą zawartością kakao, cierpko-słodka, i ten charakterystyczny trzask w trakcie jej łamania.
Dlatego dla wspaniałego grona kobiet postanowiłam upiec właśnie to musowe ciasto, gdzie biel i hebanowy brąz wprost rozpływają się w ustach.
Wykwintne, czekoladowe, delikatne.
Usłyszałam, że pyszne, i że piękne – może dlatego, że z serca? A może dlatego, że tak cudowny przepis? W każdym razie: dla takich słów warto;)
Przepis na potrójnie musowe ciasto czekoladowe (tortownica o średnicy 21cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)
Składniki:
Ciasto:
- 85 g masła
- 4 duże jajka, (białka, żółtka osobno)
- 200 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
Mus z gorzkiej czekolady:
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek ciepłej wody
- 200 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 1,5 szklanki śmietany 30% (schłodzonej)
- 2 fixy do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady (posiekanej)
- 1,5 szklanki śmietany 30% (schłodzonej)
- 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
- wiórki z mlecznej czekolady (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, posiekaną gorzką czekoladę, kawę włożyć do metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę – lekko przestudzić, po czym dodać żółtka oraz aromat waniliowy – wymieszać ręcznie ( na przykład rózgą bądź szpatułką). Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, następnie, stopniowo (cały czas ubijając), wsypywać cukier.
Masę czekoladową powoli wlewać do piany – delikatnie wymieszać (ręcznie), by białka nie opadły.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nieznacznie posmarować masłem, wlać ciasto (wyrównać z wierzchu).
Piec koło 18-20 minut, w temperaturze 160 °C (wstawić do rozgrzanego piekarnika)
Wystudzić.
*ciasto w trakcie pieczenia dość sporo urośnie, później opadnie
Mus z gorzkiej czekolady:
Gorzkie kakao rozpuścić w gorącej wodzie – odstawić do przestudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać ją z gorzkim kakao rozpuszczonym w wodzie.
Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz z fixami, dodając, pod sam koniec ubijania, cukier puder.
Do masy czekoladowej, stopniowo, dodawać ubitą śmietanę – delikatnie wymieszać.
Na chłodne ciasto czekoladowe wylać mus z gorzkiej czekolady, wyrównać i wstawić do lodówki aż do stężenia.
Mus z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić z fixami, po czym wlać do niej rozpuszczoną czekoladę – wymieszać.
Mus z białej czekolady wylać na zastygnięty wcześniej mus z gorzkiej czekolady. Wierzch posypać wiórkami z mlecznej czekolady.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.