Dziś szybka propozycja weekendowego wypieku, wbrew pozorom niezbyt skomplikowanego do wykonania.
Kremówki, ptysie i właśnie WZtki, to ciastka, które kojarzą mi się z dzieciństwem, bo to właśnie te najczęściej królowały w cukierniach. Przepisy na pierwsze i drugie już są na blogu, więc czas na to trzecie. Wuzetka, czyli nic innego jak kostka tortowa, z kakaowego ciasta biszkoptowego, przełożonego masą śmietanową, zwieńczona polewą czekoladową, z charakterystycznym napisem. Jak podaje Internet: nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni lub jest skrótem terminu „Wypiek z Czekoladą” – być może, za to pewnym jest, że prawie każdy ją lubi;)
Przepis na Wuzetkę (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*pominęłam wiśnie i nalewkę wiśniową (zastąpiłam likierem). Piekłam z połowy podanych proporcji, w prostokątnej foremce (wyszły mi 3 duże ciastka)
Składniki:
Ciasto:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 6 jajek (białka, żółtka osobn0)
- 150 g cukru
- 25 gorzkiego kakao
- 40 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege agar)
- odrobina wody
Polewa czekoladowa:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
- 1/4 szklanki likieru o smaku orzecha laskowego (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Żółtka ubić z połową cukru na gęstą, jasnożółtą masę. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną lśniącą pianę, po czym na sam koniec, cały czas miksując, dodać pozostały cukier. Połączyć obie masy i wsypać do niej wcześniej przesiane: mąkę i kakao – wymieszać ręcznie (szpatułką).
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy, wyrównać.
Piec koło 30 minut, w temperaturze 180 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Krem:
Żelatynę zalać zimną wodą (tylko do jej przykrycia), po czym rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlać żelatynę – zmiksować.
Polewa czekoladowa:
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Odstawić na 2 – 3 minuty, po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.
Wykonanie:
Wystudzony blat przekroić na 2 równe części. Pierwszy z nich nasączyć likierem, posmarować masą śmietanową (wcześniej odłożyć 2-3 łyżki do wykonania napisu), przykryć drugim blatem, nasączyć. Wierzch oblać polewą czekoladową. Przy użyciu tylki cukierniczej ozdobić kawałki napisem: WZ. Wstawić do lodówki, do schłodzenia, na około 3h.