Kontynuuję wklejanie bożonarodzeniowych przepisów. Dzisiaj chyba najlepszy sernik, jaki dotychczas upiekłam: kruchutki spód, kremowa, z nienarzucającym się smakiem cytryny, wspaniale skomponowana z waniliową nutą – masa serowa (wychodzi równa jak stół, nie pęka, nie opada – no ideał!), gęsta polewa z białej czekolady i przepyszne, wykwintne orzechy pistacjowe – nie ma co opisywać: trzeba upiec, by spróbować:)
Przepis na Cytrynowy sernik z białą polewą i pistacjami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*połączyłam 3 różne przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 1088 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 375 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 4,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g śmietany 36%
- 100 g białej czekolady (posiekanej)
Dodatkowo:
- 2 garści pistacji (posiekanych)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Masę serową zmiksować z cukrem. Cały czas miksując dodać żółtka – miksować tylko do połączenia się składników (by niepotrzebnie nie napowietrzać masy). Wsypać mąkę, wlać sok z cytryny oraz aromat waniliowy i krótko wymieszać.
W jednej misce delikatnie ubić śmietanę (powinna być lekko puszysta, ale w dalszym ciągu lejąca), z kolei w drugiej białka ze szczyptą soli (na sztywno).
Ubitą śmietanę oraz białka dodać do masy serowej – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na lekko przestudzony spód.
Piec około 1h, w temperaturze 170 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wystudzony sernik oblać polewą z białej czekolady (do podgrzanej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, chwilkę odczekać, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Wierzch obsypać posiekanymi pistacjami.
Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.