Cytrynowy sernik z białą polewą i pistacjami

Kontynuuję wklejanie bożonarodzeniowych przepisów. Dzisiaj chyba najlepszy sernik, jaki dotychczas upiekłam: kruchutki spód, kremowa, z nienarzucającym się smakiem cytryny, wspaniale skomponowana z waniliową nutą – masa serowa (wychodzi równa jak stół, nie pęka, nie opada – no ideał!), gęsta polewa z białej czekolady i przepyszne, wykwintne orzechy pistacjowe – nie ma co opisywać: trzeba upiec, by spróbować:)

Przepis na Cytrynowy sernik z białą polewą i pistacjami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*połączyłam 3 różne przepisy

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1088 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 375 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 jajek  (białka i żółtka oddzielnie)
  • 4,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady (posiekanej)

Dodatkowo:

  • 2 garści pistacji (posiekanych)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Masę serową zmiksować z cukrem. Cały czas miksując dodać żółtka – miksować tylko do połączenia się składników (by niepotrzebnie nie napowietrzać masy). Wsypać mąkę, wlać sok z cytryny oraz aromat waniliowy i krótko wymieszać.

W jednej misce delikatnie ubić śmietanę (powinna być lekko puszysta, ale w dalszym ciągu lejąca), z kolei w drugiej białka ze szczyptą soli (na sztywno).

Ubitą śmietanę oraz białka dodać do masy serowej – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na lekko przestudzony spód.

Piec około 1h, w temperaturze 170 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wystudzony sernik oblać polewą z białej czekolady (do podgrzanej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, chwilkę odczekać, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Wierzch obsypać posiekanymi pistacjami.

Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *