Obecny wpis oraz kilka następnych będą prezentowały przepisy na wielkanocne wypieki, a zapoczątkują je babeczki-stokrotki; mini wypiek, puszysty, delikatny, o jogurtowym posmaku, z przedzierającą się cytrynową nutą, posmarowane kremem z białej czekolady, przyozdobione kolorowymi drażami i słodkimi piankami marshmallow.
Przepis na Stokrotki – wielkanocne babeczki jogurtowe z nutką cytryny (8 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 125 g cukru
- 75 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 2 duże jajka
- 125 g naturalnego jogurtu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Krem z białej czekolady:
- 100 ml śmietany 36%
- 60 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 50 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
Dodatkowo:
- draże
- pianki marshmallow
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z masłem, po czym dodać jajka i skórkę otartą z cytryny – roztrzepać, następnie wsypać mąkę przesianą z solą, cukrem oraz sodą – wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Powstałe ciasto rozlać do papilotek do 3/4 ich wysokości.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Gdy babeczki wystygną, wierzch posmarować kremem (zmiksować składniki aż do zgęstnienia), a na jego środku umieścić draża, naokoło którego poprzyklejać przecięte nożyczkami po skosie pianki marshmallow.