Stokrotki – wielkanocne babeczki jogurtowe z nutką cytryny

Obecny wpis oraz kilka następnych będą prezentowały przepisy na wielkanocne wypieki, a zapoczątkują je babeczki-stokrotki; mini wypiek, puszysty, delikatny, o jogurtowym posmaku, z przedzierającą się cytrynową nutą, posmarowane kremem z białej czekolady, przyozdobione kolorowymi drażami i słodkimi piankami marshmallow.

Przepis na Stokrotki – wielkanocne babeczki jogurtowe z nutką cytryny (8 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g cukru
  • 75 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 2 duże jajka
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Krem z białej czekolady:

  • 100 ml śmietany 36%
  • 60 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)

Dodatkowo:

  • draże
  • pianki marshmallow

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszać z masłem, po czym dodać jajka i skórkę otartą z cytryny – roztrzepać, następnie wsypać mąkę przesianą z solą, cukrem oraz sodą – wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Powstałe ciasto rozlać do papilotek do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Gdy babeczki wystygną, wierzch posmarować kremem (zmiksować składniki aż do zgęstnienia), a na jego środku umieścić draża, naokoło którego poprzyklejać przecięte nożyczkami po skosie pianki marshmallow.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *