Tarta z kremem migdałowym i owocami

Za oknem niebo płacze deszczem, tworząc ludziom zasłonę, tuszującą łzy niemożliwej do ukojenia rozpaczy. Tendencyjny Los tasuje karty, rozdając nierówno: Ty jesteś ładny i mądry, to bądź jeszcze zdrowy, bogaty i szczęśliwy, zaś Ciebie nie tylko pozbawię urody, rozumu i dostatku, ale też chorobę zrzucę na barki i wstrętną rodziną obdarzę – tak dla zachowania harmonii. Ptaki padają zatrute ziarnami znikczemniałych, poganiane wrzaskiem psy uciekają z podkulonymi ogonami, ślimaki z potłuczonymi skorupkami kończą swój żywot na miejskim chodniku. Wiatr wieje nie w tę stronę, podmokły od niedoli grunt zapada się pod zwiotczałymi nogami, które do dalszego pochodu motywuje serce wypełnione wspomnieniami, żalem, protestem, gniewem, ale miłością szczerą i najsilniejszą, co nakazuje zacisnąć zęby i ułożyć je w kształcie pokrzepiającego uśmiechu.

Dla kontrastu do rozlanej w dzisiejszym krajobrazie szarości, wiosenna tarta, usiana kolorowymi owocami: jest naprawdę krucha, maślana, z aksamitnym migdałowym kremem, przełamanym kwaskowo-słodkimi truskawkami, cierpkimi borówkami i kapryśnym kiwi, którego zieleń łudzi nadzieją na wszystko.

Przepis na Tartę z kremem migdałowym i owocami (forma na tartę o średnicy 25 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://zjemto.blox.pl/html, a na krem migdałowy z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek

Krem migdałowy:

  • 20 g mąki pszennej (tortowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • truskawki
  • borówki
  • kiwi
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę, cukier puder, żółtka oraz masło zagnieść. Z powstałego ciasto uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 20-30 minut.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim, uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, formę do tarty (koniecznie trzeba rozwałkować, bo jeśli się ręcznie wyklei, to po upieczeniu ciasto nie wyjdzie z foremek, będzie się kruszyło, łamało).

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C.

Krem migdałowy:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości i puszystości, po czym wlać 50 ml mleka, aromat migdałowy, wsypać obie, przesiane, mąki – zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, dość energicznie mieszając (by nie powstały grudki), aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Na sam koniec dodać masło i wymieszać do jego roztopienia.

Wykonanie:

Na wystudzony spód wylać krem migdałowy, poukładać owoce, posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *