Najlepszy Baileys: likier kawowo-karmelowy

Ostatni udany eksperyment z likierem kokosowym a’la Malibu zachęcił mnie do tego, by stworzyć coś nowego: wybór padł na równie popularny trunek, jakim jest Baileys, który zrobiłam trochę po swojemu, ponieważ obecną tam whisky zamieniłam na wódkę. Wyszedł wyśmienity: aksamitny, gęsty, odpowiednio słodki, z karmelowo-kawową harmonią smaków, subtelną nutą alkoholu niczym najlepszy na świecie krem stworzony do sączenia w niewielkich kieliczkach, w cudownym towarzystwie… 🙂

Bardzo polecam.

Przepis na domowy likier Baileys (ok. 1 litr) 

Składniki:

  • 250 ml wódki
  • 400 g masy krówkowej
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 3 łyżkach wrzątku

Sposób przygotowania:

Masę krówkową przełożyć do garnka i podgrzać do momentu aż uzyska luźniejszą konsystencję – odstawić, wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wlać do niej śmietanę, wódkę i kawę – wymieszać przy pomocy kuchennej rózgi, przelać do butelki – schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Drinki, koktajle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *