Coraz częściej pojawiają się takie momenty, że świat zaczyna pachnieć jesienią: zwłaszcza w chłodne noce i równie chłodne poranki, ale też po deszczu gleba, kora drzew, liście roztaczają inną niż dotychczas woń (jest bardziej ziemiście, leśnie,wrzosowo). Chmury gęstnieją, szybciej zapada zmrok, wiatr staje się mroźniejszy. Wszechobecna zieleń subtelnie przebarwia się na złoto, brąz, czerwień. W kawiarniach pojawiają się herbaty i kawy z dodatkiem cynamonu, kardamonu, wanilii, imbiru, skórki pomarańczowej. Zaczynają królować korzenne grzańce i gęste kremowe zupy. Ogień figlarnie trzaska w kominku, na stołach, oknach palą się świece oraz lampiony. Kąpiele w wyperfumowanej solami, pudrami, kawiorami wodzie stają się dłuższe. Z kąta szafy uśmiecha się termofor. Wzrok pada na puchate sweterki. Para unosząca się z imbryka koi zmysły. Na stragany wkraczają jabłka, dynie, śliwki, cukinie, bakłażany, suszone grzyby i gruszki – i to właśnie one rozpoczęły u mnie sezon jesiennych wypieków (co nie oznacza, że nie pojawią się jeszcze te letnie) w postaci uroczych, kruchych, niesamowicie maślanych tartaletek wypełnionych karmelizowanymi gruszkami, aksamitnym kremem czekoladowym, dodatkowo przyozdobionym gruszkowymi chipsami: jest słodko, jest pysznie, jest jesiennie – a ja tak lubię jesień 😉
Przepis na tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami (8-10 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: http://zjemto.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany 36%
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- 2 gruszki
- 2 łyżki cukru + do oprószenia
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, żółtka oraz masło wrzucić do miski i zagnieść ciasto, które należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 20-30 minut.
W tym czasie 1 gruszkę obrać i pokroić w dość dużą kostkę, po czym wrzucić na patelnię, na której wcześniej zostało roztopione masło – całość posypać 2 łyżkami cukru i karmelizować do momentu zmięknięcia.
2 gruszkę (w skórce) pokroić na cieniutkie (2-3mm) plasterki, poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć cukrem – piec około 12-15 minut w temp. 170 °C.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek.
Piec 15-20 minut, w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu, tartaletki wyjąć z foremek, na spodzie każdej z nich wyłożyć kostki karmelizowanej gruszki, następnie krem czekoladowy (śmietanę ubić z fixem, potem dodać roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę – wymieszać do uzyskania gładkiego kremu), na wierzchu którego ułożyć po 1 chipsie gruszkowym.
*równie niezwykłe będą wtedy, gdy mleczną czekoladę zastąpi się gorzką, zaś wierzch posypie startym imbirem lub cynamonem