Smak jesieni: rustykalna tarta z marcepanem i śliwkami

Styl rustykalny wynosi na piedestał naturę, minimalizm i surowość, co ma na celu ukazanie szczególnego zamiłowania do prostoty życia wiejskiego, kojarzonego z ciepłym, swojskim klimatem, który oddają chociażby praktyczne sprzęty kuchenne (piec kaflowy, ławy, skrzynie), masywne, koniecznie drewniane, czasem delikatnie rzeźbione meble, w niektórych miejscach pociągnięte lakierem ekologicznym, umyślnie postarzane, zachowujące rysunek słoi i pierwotną barwę (dopuszczalna jest również biel, przydymione pastele, błękit, kolory ziemi i rozmaite odcienie brązu). Oczywiście akceptuje się pewne elementy ozdobne, ale tyko takie, które podkreślają prostolinijność oraz organiczność (wiklinowe kosze, lampy naftowe, kołowrotki, zegar z kukułką, ręcznie tkane chodniki, ceramiczne i gliniane dzbanki, wiekowe żelazka, suszone kwiaty, lniane obrusy). Jego niezaprzeczalną zaletą jest ponadczasowość, a nawet można rzec, że wraz z upływem czasu nabiera wizualnej szykowności – to taki styl z duszą.

I podobnie jest z tą tartą: bezpretensjonalną, wspomnieniami przenoszącą w przytulne pomieszczenie wypełnione serdeczną atmosferą i uniwersalnymi smakami, bo jej kruche wnętrze wypełnia masa marcepanowa z wtopionymi śliwkami, z wierzchu oprószona prażonymi płatkami migdałów oraz cukrem pudrem.

Polecam – dla tego smaku, dla tego wyglądu, dla tego jesienno-swobodnego klimatu 😉

Przepis na tartę z marcepanem i śliwkami (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g migdałów (zmielonych)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie marcepanowe:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • 400 g śliwek (wypestkowanych)
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • garść płatków migdałowych (podprażonych na patelni)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 1h w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką) i ponakłuwać widelcem, po czym wstawić do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia).

Nagrzać piekarnik do 220°C, dalej obniżyć temperaturę do 200°C i wstawić ciasto na 15 minut, po czym usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5-7 minut.

Gorący spód posmarować powidłami śliwkowymi, na które należy wylać masę marcepanową (powstałą ze zblendowania produktów). Na wierzchu, rozcięciem ku górze, poukładać śliwki, zanurzając je w nadzieniu.

Zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec prze około 30-35 minut (do wypieczenia, zarumienienia i lekkiego wyrośnięcia nadzienia).

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć podprażonymi na patelni płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Tarty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *