Kasza jaglana jest moją ulubioną spośród wszystkich (chyba, że kiedyś znajdę lub wykombinuję jakiś smakołyk, pozwalający obalić mi to stwierdzenie, ale jeszcze nie teraz), stąd pojawia się na moim talerzu w rozmaitych postaciach: umieszczałam już tutaj przepis na kuleczki Raffaello, babeczki z bananem, w których to stanowiła główny składnik, z kolei dzisiaj nadszedł czas na intensywnie kremowy dyniowo-kokosowy jagielnik, oblany gęstym sosem daktylowo-orzechowym, obsypanym świeżymi figami, orzechami włoskimi oraz cynamonem – tak w jesiennym klimacie, a co 😉
Zapewniam, że pyszny 🙂
Przepis na dyniowo-kokosowy jagielnik z sosem daktylowo-orzechowym i figami (kokilka o średnicy 8,5cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/ – autorka proponuje spożywanie w wersji surowej, ja swoją upiekłam)
Składniki:
Spód:
- 6 daktyli
- 3 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- wrzątek
Dyniowo-kokosowa masa jaglana:
- 40 g kaszy jaglanej
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Daktylowo-orzechowy sos:
- 60 g daktyli
- 40 g masła orzechowego
- 1/3 szklanki wrzątku
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- figi
- orzechy włoskie
- cynamon
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną rozgnieść je widelcem, po czym dodać pozostałe składniki, z których ugnieść ciasto, by następnie wcisnąć je na spód wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia kokilki.
Piec około 7-10 minut, w temperaturze 200°C
Dyniowo-kokosowa masa jaglana:
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając (do momentu aż zacznie pachnieć czymś pomiędzy orzechami a popcornem), po czym przepłukać ją wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do momentu jej wchłonięcia.
Tak przygotowaną kaszę zmieszać z puree dyniowym (obraną i pokrojoną dynię umieścić w rondelku, wlać cytrynę oraz syrop – gotować aż do rozpadnięcia) i zblendować do uzyskania konsystencji kremu, do którego wsypać mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz cynamon – całość wymieszać i wyłożyć na podpieczony wcześniej spód.
Piec około 30-35 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć. Wystudzić. Polać sosem daktylowo-orzechowym [daktyle zalać wrzątkiem, poczekać chwilę aż zmiękną, dodać masło orzechowe, cynamon – zblendować na gładki sos (jeśli dalej wydawałby się zbyt gęsty, to należy dolać trochę wrzątku)].
Ozdobić świeżymi figami, orzechami włoskimi. Wierzch oprószyć cynamonem.