Dyniowo-kokosowy jagielnik z sosem daktylowo-orzechowym i figami

Kasza jaglana jest moją ulubioną spośród wszystkich (chyba, że kiedyś znajdę lub wykombinuję jakiś smakołyk, pozwalający obalić mi to stwierdzenie, ale jeszcze nie teraz), stąd pojawia się na moim talerzu w rozmaitych postaciach: umieszczałam już tutaj przepis na kuleczki Raffaello, babeczki z bananem, w których to stanowiła główny składnik, z kolei dzisiaj nadszedł czas na intensywnie kremowy dyniowo-kokosowy jagielnik, oblany gęstym sosem daktylowo-orzechowym, obsypanym świeżymi figami, orzechami włoskimi oraz cynamonem – tak w jesiennym klimacie, a co 😉

Zapewniam, że pyszny 🙂

Przepis na dyniowo-kokosowy jagielnik z sosem daktylowo-orzechowym i figami (kokilka o średnicy 8,5cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/ – autorka proponuje spożywanie w wersji surowej, ja swoją upiekłam)

Składniki:

Spód:

  • 6 daktyli
  • 3  łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • wrzątek

Dyniowo-kokosowa masa jaglana:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 100 g puree z dyni
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Daktylowo-orzechowy sos:

  • 60 g daktyli
  • 40 g masła orzechowego
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • figi
  • orzechy włoskie
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną rozgnieść je widelcem, po czym dodać pozostałe składniki, z których ugnieść ciasto, by następnie wcisnąć je na spód wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia kokilki.

Piec około 7-10 minut, w temperaturze 200°C

Dyniowo-kokosowa masa jaglana:

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając (do momentu aż zacznie pachnieć czymś pomiędzy orzechami a popcornem), po czym przepłukać ją wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do momentu jej wchłonięcia.

Tak przygotowaną kaszę zmieszać z puree dyniowym (obraną i pokrojoną dynię umieścić w rondelku, wlać cytrynę oraz syrop – gotować aż do rozpadnięcia) i zblendować do uzyskania konsystencji kremu, do którego wsypać mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz cynamon – całość wymieszać i wyłożyć na podpieczony wcześniej spód.

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 200°C

Wyjąć. Wystudzić. Polać sosem daktylowo-orzechowym [daktyle zalać wrzątkiem, poczekać chwilę aż zmiękną, dodać masło orzechowe, cynamon – zblendować na gładki sos (jeśli dalej wydawałby się zbyt gęsty, to należy dolać trochę wrzątku)].

Ozdobić świeżymi figami, orzechami włoskimi. Wierzch oprószyć cynamonem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *