Przedkalendarzowojesienne wypieki: maślane ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem

Dzisiaj pogoda idealnie jesienna (choć jeszcze kalendarz na to nie wskazuje; ale… kto by się nim kierował jak obecnie są zimy bez zimy): szaro, ponuro, deszczowo, orzeźwiająco, z ziemisto-orzechowym zapachem, mnóstwem bezskorupowych ślimaków porozkładanych na chodnikach, z parasolem w dłoni, psami śpiącymi bez ustanku, KAWĄ Z CYNAMONEM ii może by tak z ciasteczkiem? Kruchym, maślanym, niewielkim, tak na jeden kęs, z warstwą zatopionego w karmelu słonecznika? 🙂

Przepis na maślane ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem (u mnie 35 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Karmelizowany słonecznik:

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 50 g miodu
  • 40 g cukru
  • 40 ml śmietany 36%
  • 40 g masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść, po czym rozwałkować na grubość około 4mm i wycinać okrągłą foremką lub kieliszkiem ciasteczka.

Piec 10 minut, w temperaturze 200°C

W czasie kiedy pieką się ciastka, przygotować słonecznik.

W rondelku z grubym dnem umieścić masło, cukier, miód, śmietanę – podgrzewać do momentu zagotowania, potem gotować jeszcze 3-4 minuty. Do gorącej masy wsypać słonecznik i gotować dodatkową minutę.

Na każde ciasteczko wyłożyć 1 łyżeczkę słonecznika i ponownie wstawić do piekarnika na 7-8 minut.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *