Moje pierwsze smakowe spotkanie z dynią nie należało do tych udanych: jakieś 4 lata temu, zauroczona pięknym wyglądem, zapakowałam ją zachłannie do koszyka i dumnie podążyłam do kasy, ciesząc się, że mam, przeto czego to ja z niej nie wyczaruję – a że człowiek w tym obszarze niedoświadczony, to i źle się zabrał, mianowicie obrane, do wielkiego gara wrzucone, wodą zalane, bez dodatku cytryny, miodu ugotowane, na gładki mus zblendowane iii… SPRÓBOWANE, tak bezpośrednio – szok, zawód totalny, ROZCZAROWANIE, bo ni to smaku, ni zapachu, taka breja, choć barwą i konsystencją nęcąca, toteż urażona do słoików zapakowałam, wykorzystując do pieczenia placków z wierzchu, tuż po ściągnięciu z patelni, sowicie oprószanych cukrem pudrem. Ta obraza trwała 2 sezony, lecz w zeszłym roku coś mnie tknęło (bo to mi się zbyt fajne wydawało, by tak definitywnie zrezygnować), przełamałam się i, odwołując do własnego doświadczenia, dałam jej drugą szansę. Zaczęłam więc łączyć, doprawiać (cynamon, imbir, kardamon, wanilia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, curry, chilli), a nie spożywać tak bez niczego: ze słoja, z kotła. Rezultat? Nieziemskie zupy, sałatki, pasty, kremy, budynie, musy, sosy, farsze, pierogi, naleśniki, pieczywo, dżemy, marmolady, galaretki, ciasta, ciasteczka, babeczki, pralinki.
I ja o tych ostatnich dzisiaj właśnie: rewelacyjne, mięciutkie (ale nie papkowate, lecz zachowujące odpowiednią konsystencję), w ustach wprost rozpływające, o orzechowym posmaku, z sypką, kokosową otoczką – w duecie z kawą IDEALNE. Robi się szybko, tak raz-dwa, a efekt powala na kolana 😉
Przepis na dyniowo-orzechowo-kokosowe pralinki (10 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)
Składniki:
- 150 g puree z dyni
- 30 g mąki kokosowej + do obtoczenia
- 1 łyżka mąki orzechowej
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- syrop klonowy lub z agawy (opcjonalnie, dosłodzić do smaku)
Sposób przygotowania:
*uprzednio zrobić puree dyniowe: dynię obrać, pokroić, wrzucić do garnka, wlać trochę wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę syropu – gotować aż do rozpadnięcia, po czym zblendować na gładki mus.
Wszystkie składniki na pralinki wrzucić do miski, wymieszać, z powstałej masy uformować 10 kuleczek, następnie obtoczyć je w mące kokosowej.
Przechowywać w lodówce.