Za oknem chłód, na stole czekolada…

Dzisiaj dość szybko, bo i wypiek nie potrzebuje specjalnej reklamy, by zachęcić: jest lekkie jak puch, nafaszerowane bąbelkami ciasto drożdżowe, przy każdym kęsie, potwierdzając swą delikatność, rozpływające  ustach, z hojnym czekoladowym wnętrzem i masą maślanej, chrupiącej kruszonki – na te jesienne wieczory; by zapomnieć o chłodzie i odgonić smutki 😉

Przepis na drożdżowe bułeczki z czekoladą (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
  • 14 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • Nutella

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.

Do gotowego rozczynu dodać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli, jajko, po czym zagnieść ciasto, które następnie odstawić pod przykryciem na 1h do ponownego wyrośnięcia.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i w zależności od preferencji/dnia/kaprysu/inwencji/ochoty nadać im kształt: bułki (ciasto podzielić na równe części, uformować kulki, lekko spłaszczyć, na środek wyłożyć solidną łyżkę kremu, skleić, nadając im okrągły kształt), rogalika (ciasto rozwałkować, wyciąć okrąg, podzielić na 4 trójkąty, posmarować u podstawy kremem, zwijać w węższym kierunku, kształtując rogaliki), ślimaczka (ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem, rolować jak naleśnika, po czym przy pomocy ostrego noża pokroić go w plasterki o grubości około 2 cm). Powstałe bułeczki oprószyć z wierzchu kruszonką (wystarczy zagnieść powyższe składniki) i  umieścić na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.

Piec około 18-20 minut, w temperaturze 200°C

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *