Co tu dużo mówić, nieskromnie przyznam, że te pralinki to ósmy cud cukierniczego świata: jednocześnie gęste oraz kremowe, dzięki daktylom, wiśniom oraz masłu orzechowemu słodko-kwaśno-słone, z delikatną nutą orzechowego cappuccino, obtoczone przepyszną, domową chałwą waniliową z dodatkiem pistacji (wyszła!) – najmocniej polecam 😉
Przepis na pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym (12 sztuk) (Przepis autorski)
Składniki:
- 4 łyżki płatków orkiszowych (zmielonych)
- 2 łyżki mąki orzechowej
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 2 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
- 1 banan
- 15 daktyli
- szczypta cynamonu
- wrzątek
Dodatkowo:
- 12 wiśni (mrożonych, z kompotu lub syropu)
- masło orzechowe (do nadziania)
- chałwa (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną, to je zblendować, połączyć z rozgniecionym bananem i wymieszać z resztą składników.
Z powstałej masy odrywać fragmenty, kłaść na środku wiśnię, trochę masła orzechowego, po czym uformować kulki, które należy obtoczyć w rozkruszonej chałwie.
Przechowywać w lodówce.
Przepis na chałwę waniliową z pistacjami (150 g) (Przepis autorski)
Składniki:
- 150 g sezamu
- 2-3 łyżeczki syropu z agawy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- pistacje (rozkruszone)
Sposób przygotowania:
Sezam podprażyć na suchej patelni – wystudzić, następnie przy pomocy blendera lub młynka elektrycznego zmielić na proszek. Przesypać do miseczki, dodać syrop, aromat i pistacje – wymieszać (masa powinna mieć konsystencję plasteliny), uformować w dowolny kształt, można też umieścić w foremce – schłodzić.