Pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym + moja pierwsza chałwa: waniliowa z pistacjami

Co tu dużo mówić, nieskromnie przyznam, że te pralinki to ósmy cud cukierniczego świata: jednocześnie gęste oraz kremowe, dzięki daktylom, wiśniom oraz masłu orzechowemu słodko-kwaśno-słone, z delikatną nutą orzechowego cappuccino, obtoczone przepyszną, domową chałwą waniliową z dodatkiem pistacji (wyszła!) – najmocniej polecam 😉

Przepis na pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym (12 sztuk) (Przepis autorski)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków orkiszowych (zmielonych)
  • 2 łyżki mąki orzechowej
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
  • 1 banan
  • 15 daktyli
  • szczypta cynamonu
  • wrzątek

Dodatkowo:

  • 12 wiśni (mrożonych, z kompotu lub syropu)
  • masło orzechowe (do nadziania)
  • chałwa (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem, a gdy zmiękną, to je zblendować, połączyć z rozgniecionym bananem i wymieszać z resztą składników.

Z powstałej masy odrywać fragmenty, kłaść na środku wiśnię, trochę masła orzechowego, po czym uformować kulki, które należy obtoczyć w rozkruszonej chałwie.

Przechowywać w lodówce.

 

Przepis na chałwę waniliową z pistacjami (150 g) (Przepis autorski)

Składniki:

  • 150 g sezamu
  • 2-3 łyżeczki syropu z agawy
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • pistacje (rozkruszone)

Sposób przygotowania:

Sezam podprażyć na suchej patelni – wystudzić, następnie przy pomocy blendera lub młynka elektrycznego zmielić na proszek. Przesypać do miseczki, dodać syrop, aromat i pistacje – wymieszać (masa powinna mieć konsystencję plasteliny), uformować w dowolny kształt, można też umieścić w foremce – schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Pralinki, trufle, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *