Waniliowe półksiężyce

Po dosyć ciężkich ciasteczkach czekoladowych przyszedł czas na coś subtelnego, kruchutkiego, maślano-waniliowego, oprószonego słodyczą cukru pudru, uformowanego na kształt półksiężyca – najlepiej tajemną nocą, do filiżanki białej herbaty: lawendowej, winogronowej, z bławatkiem, morwą, jaśminem, jabłkiem lub różą 😉

Przepis na waniliowe półksiężyce (około 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ciasteczkowy-potwor.pl/)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać posiekane masło, następnie cukier puder, jogurt naturalny, żółtka i aromat waniliowy – zagnieść, a z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, odwinąć z folii i odrywać niewielkie fragmenty, rolować wałeczki i formować po bokach na kształt półksiężyców.

Piec około 12-15 minut, w temperaturze 180°C (do delikatnego zezłocenia)

Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *