Po dosyć ciężkich ciasteczkach czekoladowych przyszedł czas na coś subtelnego, kruchutkiego, maślano-waniliowego, oprószonego słodyczą cukru pudru, uformowanego na kształt półksiężyca – najlepiej tajemną nocą, do filiżanki białej herbaty: lawendowej, winogronowej, z bławatkiem, morwą, jaśminem, jabłkiem lub różą 😉
Przepis na waniliowe półksiężyce (około 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ciasteczkowy-potwor.pl/)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła (zimnego)
- 2 żółtka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać posiekane masło, następnie cukier puder, jogurt naturalny, żółtka i aromat waniliowy – zagnieść, a z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, odwinąć z folii i odrywać niewielkie fragmenty, rolować wałeczki i formować po bokach na kształt półksiężyców.
Piec około 12-15 minut, w temperaturze 180°C (do delikatnego zezłocenia)
Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.