Marchewkowe ciasteczka

Marchewka – niby takie pospolite warzywo najczęściej wrzucane do zupy lub przerabiane na soki, a okazuje się, że tyle można z niego wyczarować: torty, serniki, babki, popularne i lubiane ciasto marchewkowe (przepis TUTAJ), pierogi, naleśniki, lody, kremy, budynie, dżemy, muffiny, placki, koktajle, praliny (przepis TUTAJ), no i oczywiście rozmaite ciasteczka. Ja dzisiaj postawiłam na niesamowicie chrupiące (po przełożeniu powidłami trochę zmiękną, więc jeśli ktoś woli chrupać, to bez powideł nie tylko pochrupie smacznie, ale i znacznie dłużej, bo wtedy będzie 40 a nie 20 sztuk 😉 ) ciasteczka, a wszystko za sprawą dodatku zmielonych płatków owsianych, bowiem z natury marchewkowe wypieki charakteryzują się tym, że są dość ciężkie i wilgotne, jednak tu jest inaczej, a do tego pysznie i zdrowo – polecam 🙂

Przepis na ciasteczka marchewkowe (20 już złożonych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://domowe-wypieki.com/)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
  • 8 łyżek masła
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki marchewki (startej)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę.

Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto (będzie dosyć lepkie).

Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut, w temperaturze 180°C (do złotego koloru)

Wystudzić na blaszce (zaraz po wyjęciu są miękkie, więc przy ściąganiu mogłyby się pokruszyć)

Przełożyć powidłami śliwkowymi.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *