Jak jesień, to jabłka, jak jabłka, to staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe

To jeden z tych przepisów, który znajduje się na pożółkłych kartkach spoczywającego na dnie szafy zeszytu – skarbnica tradycyjnych wypieków, mniej udziwnionych, przez to ponadczasowych i pysznych.

„Niebo w gębie”, czyli staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe idealnie wpasowujące się w jesienny okres: dwa kruche blaty przełożone szarlotkowym nadzieniem jabłkowym oraz maślanym kremem orzechowym oblane polewą z gorzkiej czekolady.

Duże i podzielne, przy tym pięknie się kroi.

By umilić chwile z tymi, na których nam zależy 😉

Przepis na „Niebo w gębie”, czyli staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,3 kg jabłek (jędrnych i kwaśnych)
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (77 g)

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki na agarze

Maślany krem orzechowy:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g mleka
  • 250 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wódki lub likieru orzechowego

Polewa czekoladowa:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto – uformować w kulę, podzielić na dwie równe część, schłodzić przez 1h w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy.

Piec około 15 minut, w temperaturze 190°C

Wyjąć. Wystudzić.

Czynność wykonać ponownie z drugą częścią kruchego ciasta.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, wymieszać – gotować na wolnym ogniu do podduszenia. Na sam koniec wsypać galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.

Maślany krem orzechowy:

Orzechy zmielić na pył w młynku do kawy lub blenderze, po czym wrzucić je do garnka, zalać mlekiem i gotować aż do zgęstnienia – wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasnożółty puch, następnie, w 3 turach, dodać masę orzechową – utrzeć do połączenia. Na sam koniec wlać alkohol – wymieszać.

Polewa czekoladowa:

Śmietanę podgrzać w garnku prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki gorzką czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.

Wykonanie:

Na pierwszym kruchym blacie rozsmarować nadzienie jabłkowe, przykryć drugim blatem, wyłożyć maślany krem orzechowy – schłodzić. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Owocowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *