Dzisiaj nie na słodko, lecz na wytrawnie, więc nie deserowo, a obiadowo: tort ziemniaczano-pieczarkowy, czyli danie smaczne, sycące, proste, niedrogie, a jakże efektowne 🙂
W zasadzie nie ma potrzeby pisania niczego więcej, tylko trzeba zabrać się do roboty, a robi się zaskakująco szybko.
Można serwować z sosem pieczarkowym albo czosnkowym, naturalnym jogurtem greckim czy kwaśną śmietaną, dodatkowo z całą masą świeżych ziół 😉
Przepis na tort ziemniaczano-pieczarkowy (tortownica o średnicy 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 750 g pieczarek
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 100 g żółtego sera
- 2 duże cebule
- 4 czubate łyżki drobno posiekanej pietruszki
- szczypta majeranku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- masło (do podsmażenia cebuli)
Dodatkowo:
- masło + bułka tarta (do oprószenia formy)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ubić na gładkie puree i odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, a gdy będzie już miękka dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki – dusić do momentu całkowitego odparowania wody.
Do przestudzonych ziemniaków dodać pieczarki, cebulę, jajka, żółtka, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, majeranek, starty na najdrobniejszych oczkach tarki ser żółty, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć ją do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
Piec około 1h, w temperaturze 200°C (do zarumienienia wierzchu)
Podawać na ciepło (u mnie było to z kwaśną śmietaną i pietruszką, ale niestety już nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu 😉 )