Cukinia to typowo jesienne warzywo, a że jesień jeszcze trwa, to trzeba ją jakoś przyjemnie spożytkować, by umilić sobie dzisiejszy deszczowy dzień 😉 Ponoć humor poprawia czekolada, więc i jej tutaj nie zabraknie. Cukinia + Nutella? Brzmi dziwnie? Może tak, ale pasuje idealnie, bo zaskakuje przepysznym smakiem, puchatością, wilgotnością oraz miękkością. Robi się je tak szybko, że nim się zacznie, to one już wyskakują z piekarnika 😉
Przepis na muffiny cukiniowo-nutellowe (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka startej ze skórką cukinii (najlepiej małej, bo są najsłodsze)
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 łyżeczek Nutelli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz Nutelli) umieścić w misce i wymieszać aż do połączenia.
Powstałym ciastem wypełnić papilotki do muffinów do 3/4 wysokości.
Na wierzch każdej muffinki nałożyć łyżeczkę Nutelli i wykałaczką porobić „esy floresy”.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 180°C