Wspaniałe muffiny cukiniowo-nutellowe

Cukinia to typowo jesienne warzywo, a że jesień jeszcze trwa, to trzeba ją jakoś przyjemnie spożytkować, by umilić sobie dzisiejszy deszczowy dzień 😉 Ponoć humor poprawia czekolada, więc i jej tutaj nie zabraknie. Cukinia + Nutella? Brzmi dziwnie? Może tak, ale pasuje idealnie, bo zaskakuje przepysznym smakiem, puchatością, wilgotnością oraz miękkością. Robi się je tak szybko, że nim się zacznie, to one już wyskakują z piekarnika 😉

Przepis na muffiny cukiniowo-nutellowe (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka startej ze skórką cukinii (najlepiej małej, bo są najsłodsze)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 12 łyżeczek Nutelli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz Nutelli) umieścić w misce i wymieszać aż do połączenia.

Powstałym ciastem wypełnić papilotki do muffinów do 3/4 wysokości.

Na wierzch każdej muffinki nałożyć łyżeczkę Nutelli i wykałaczką porobić „esy floresy”.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 180°C

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *