Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami

Zerkam przez okno i widzę, że zapowiada się przepiękna niedziela; z chłodnym wiatrem, szczypiącym w policzki, i jednocześnie muskającym je słońcem 😉

Dla umilenia herbaty po wieczornym spacerze proponuję te oto chrupiące ciasteczka: czekoladowo-kawowe z migdałami.

Są naprawdę pyszne 😉

Przepis na ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami (35 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie granulowanej)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • roztopiona gorzka czekolada
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać gorzkie kakao, kawę, jajko i sól – zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem – wymieszać. Na sam koniec połączyć z posiekaną czekoladą i płatkami migdałowymi. Schłodzić przez 1h w lodówce.

Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką nieduże porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka, po ułożeniu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, należy lekko spłaszczyć dłonią.

Piec około 10 minut, w temperaturze 200°C

Wyjąć. Wystudzić. Oblać roztopioną czekoladą. Oprószyć płatkami migdałowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *