Zerkam przez okno i widzę, że zapowiada się przepiękna niedziela; z chłodnym wiatrem, szczypiącym w policzki, i jednocześnie muskającym je słońcem 😉
Dla umilenia herbaty po wieczornym spacerze proponuję te oto chrupiące ciasteczka: czekoladowo-kawowe z migdałami.
Są naprawdę pyszne 😉
Przepis na ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami (35 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie granulowanej)
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 75 g gorzkiej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- roztopiona gorzka czekolada
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać gorzkie kakao, kawę, jajko i sól – zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem – wymieszać. Na sam koniec połączyć z posiekaną czekoladą i płatkami migdałowymi. Schłodzić przez 1h w lodówce.
Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką nieduże porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka, po ułożeniu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, należy lekko spłaszczyć dłonią.
Piec około 10 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć. Wystudzić. Oblać roztopioną czekoladą. Oprószyć płatkami migdałowymi.