Kakaowo-owsiane ciasteczka z Nutellą

Kolejny dzień. Kolejne ciastka. Kolejny przepis 😉

Do Bożego Narodzenia postanowiłam umieścić na blogu jak najwięcej słodkich pomysłów, bo być może będą one inspiracją na tegoroczne święta? 🙂

Dzisiaj mięciutkie kakaowo-owsiane ciasteczka wypełnione kremem na bazie Nutelli: jest więc słodko, ale bez przesady, bo same ciasteczka mają w składzie gorzkie kakao, które wszystko równoważy, i jest też pysznie, a w upieczeniu ich przeważa fakt, że robi się je bardzo szybko i nie mogą się nie udać 😉

Przepis na kakaowo-owsiane ciasteczka z Nutellą (20-25 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej (tortowej)
  • 115 g płatków owsianych
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 60 g brązowego cukru
  • 115 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • Nutella

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, po czym dodać jajko i utrzeć do połączenia. Dalej wsypać mąkę, kakao, płatki oraz sodę – połączyć.

Z powstałej masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach, i lekko spłaszczając kciukiem wykonać wgłębienie.

Piec 10 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Przy pomocy tylki cukierniczej wypełnić Nutellą (ja zmiksowałam ją z masłem, by krem po schłodzeniu w lodówce był sztywny).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *