Wegański, bezglutenowy orzechowiec

Pierwszym wypiekiem tuż po ciasteczkach jest coś dla mnie, a więc wegański, bezglutenowy orzechowiec, czyli kolejna propozycja dla tych, którzy jedzą trochę inaczej 😉 Na blogu jest też przepis na waniliowy tofurnik TU i marchewkowy piernik TU, które również wspaniale odnajdą się na świątecznym stole 😉

A ponieważ nigdzie w Internecie nie znalazłam przepisu na takowy, który by mi odpowiadał, to postanowiłam wymyślić go sama I WYSZEDŁ, nieskromnie mówiąc NAJLEPSZY NA ŚWIECIE: blaty po upieczeniu nie są twarde jak w tradycyjnym miodowniku, lecz kruche, ale po nocy spędzonej w lodówce, po przełożeniu przepysznym, aksamitnym, gęstym, mocno waniliowym kremem cudownie mięknie, jednocześnie chrupiąc, dzięki przepysznej masie orzechowej królującej z wierzchu.

Ciasto jest nieduże, bo przeznaczone tylko dla jednej osoby, ale śmiało można zwiększać proporcje, bo naprawdę warto 😉

Przepis na wegański, bezglutenowy orzechowiec (okrągła foremka o średnicy 11cm) (Przepis autorski)

Składniki:

Ciasto:

  • 60 g płatków owsianych (zmielonych)
  • 40 g mąki kokosowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej (nie pomylić z mąką; mąka to ta żółta, a skrobia ta biała)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 100 ml mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu o smaku waniliowym
  • 3/4 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 70 g wegańskiego masła

*celowo nie użyłam cukru, ponieważ samo mleko jest słodkie, ale oczywiście można dosłodzić, wedle uznania

Masa orzechowa:

  • 2 garstki orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka wegańskiego masła

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W garnku podgrzać olej kokosowy, syrop oraz masło orzechowe aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą – lekko przestudzić i wlać do miski, w której zmieszane są suche składniki: mąka owsiana, mąka kokosowa, skrobia kukurydzianą, proszek, a na sam koniec wlać mleko sojowe – zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części i każdą umieścić w foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia dodatkowo wysmarowanym masłem włącznie z bokami.

Na wierzch jednego blatu wylać masę orzechową: masło podgrzać z syropem, a gdy uzyskają jednolitą konsystencję wrzucić orzechy włoskie – wymieszać.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić.

Krem:

Waniliowe mleko sojowe zagotować, uprzednio odlewając trochę do rozpuszczenia budyniu, który należy wlać, gdy tamto zacznie wrzeć – gotować aż do zgęstnienia, energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

Do ciepłego budyniu dodać masło i zmiksować na gładki krem.

Wykonanie:

Jeszcze ciepły krem wylać na spód pozbawiony masy orzechowej i przycisnąć go blatem z masą orzechową na wierzchu.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *