Popękane ciasteczka cytrynowe

Niniejszym ogłaszam, że w dniu dzisiejszym zakończyłam ciasteczkowe wypieki, stąd będę brała się za coś większego 😉

A zakończyłam je przytulnym, domowym akcentem w postaci maślanych, soczystych, mięciutkich, rustykalnie wyglądających, bo popękanych ciasteczek cytrynowych pieczonych na wzór tych czekoladowych (przepis TU) 😉

Przepis na popękane ciasteczka cytrynowe (60 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; zwiększyłam proporcje i tak też podaję )

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej (tortowej)
  • 240 g cukru
  • 270 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka
  • 180 g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Dodatkowo:

  • cukier puder (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Masło ubić na jasną, puszystą masę, następnie wsypać cukier i wbić jajka – miksować około 5 minut, po czym dodać sok i skórkę z cytryn oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i wiórkami kokosowymi – wymieszać aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 2-3h.

Ze schłodzonego ciasta odrywać fragmenty (lub nabierać je łyżeczką) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy sowicie obtoczyć w cukrze pudrze.

Ciastka poukładać w niedużych odstępach (trochę rozlewają się na boki) na wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 17-18 minut, w temperaturze 160°C (trzeba je wyjąć zanim zaczną się rumienić)

Wyjąć. Wystudzić.

Uwaga: ciasto, które oczekuje na dalsze formowanie, na czas pieczenia innej partii, należy trzymać w lodówce, ponieważ to miękkie rozleje się w trakcie pieczenia i ciastka wyjdą płaskie

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *