Tym uroczym, reniferowym akcentem kończę serię świątecznych wypieków i teraz zajmę się recenzowaniem filmów oraz książek, których obejrzałam, przeczytałam całą masę i dalej czytam, oglądam i poszukuję, co by tu jeszcze obejrzeć i przeczytać 😉
Przepis na Babeczki Snickerdoodle – Rudolfy(12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zmniejszyłam proporcje o połowę)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- trochę więcej niż 0,5 szklanki mleka
- 115 g masła (miękkiego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
- 300 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- precelki
- białe (kropeczki imitujące źrenice można wykonać na przykład kremem czekoladowym) i czerwone draże (mogą też być kandyzowane wiśnie)
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną, cynamon, sól, proszek – połączyć, przesiać i odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać jajka, zmiksować, wlać aromat, wymieszać.
Do masy maślano-jajecznej na zmianę wsypywać wcześniej wymieszane suche składniki oraz wlewać mleko, aż do wyczerpania produktów – zmiksować do połączenia.
Ciasto przelać do papilotek.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Udekorować kremem powstałym z ubicia składników oraz precelkami i drażami na kształt reniferów.