Babeczki Snickerdoodle – Rudolfy

Tym uroczym, reniferowym akcentem kończę serię świątecznych wypieków i teraz zajmę się recenzowaniem filmów oraz książek, których obejrzałam, przeczytałam całą masę i dalej czytam, oglądam i poszukuję, co by tu jeszcze obejrzeć i przeczytać 😉

Przepis na Babeczki Snickerdoodle – Rudolfy(12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zmniejszyłam proporcje o połowę)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • trochę więcej niż 0,5 szklanki mleka
  • 115 g masła (miękkiego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Krem:

  • 300 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • precelki
  • białe (kropeczki imitujące źrenice można wykonać na przykład kremem czekoladowym) i czerwone draże (mogą też być kandyzowane wiśnie)

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną, cynamon, sól, proszek – połączyć, przesiać i odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać jajka, zmiksować, wlać aromat, wymieszać.

Do masy maślano-jajecznej na zmianę wsypywać wcześniej wymieszane suche składniki oraz wlewać mleko, aż do wyczerpania produktów – zmiksować do połączenia.

Ciasto przelać do papilotek.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Udekorować kremem powstałym z ubicia składników oraz precelkami i drażami na kształt reniferów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *