Michałkowe babeczki

Dzisiaj coś dla fanów popularnych cukierków: „Michałków” 😉

Ekstremalnie kakaowe babeczki, strukturą przypominające znane brownie, z zatopionymi w cieście fragmentami cukierków, nadziane całą masą czekoladowego kremu, przykrytego bitą śmietaną.

Małe, a tak cieszy oko, podniebienie i serce 😉

Przepis na michałkowe babeczki (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 110 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g białych i ciemnych „Michałków” (posiekanych)

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy
  • białe i ciemne „Michałki”

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Dodać jajka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać. Na sam koniec wlać likier i wsypać z grubsza posiekane „Michałki”.

Gotowym ciastem, do 3/4 wysokości, wypełnić papilotki do muffinów.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić.

Każdą babeczkę, małą łyżeczkę, wydrążyć od góry, zaś powstałe zgłębienie wypełnić kremem czekoladowym. Wierzch babeczek udekorować ubitą na sztywno z cukrem pudrem kremówką. Z wierzchu oprószyć rozdrobnionymi „Michałkami”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *