Dzisiaj coś dla fanów popularnych cukierków: „Michałków” 😉
Ekstremalnie kakaowe babeczki, strukturą przypominające znane brownie, z zatopionymi w cieście fragmentami cukierków, nadziane całą masą czekoladowego kremu, przykrytego bitą śmietaną.
Małe, a tak cieszy oko, podniebienie i serce 😉
Przepis na michałkowe babeczki (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g gorzkiego kakao
- 110 g cukru
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- 3 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g białych i ciemnych „Michałków” (posiekanych)
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- krem czekoladowy
- białe i ciemne „Michałki”
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Dodać jajka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać. Na sam koniec wlać likier i wsypać z grubsza posiekane „Michałki”.
Gotowym ciastem, do 3/4 wysokości, wypełnić papilotki do muffinów.
Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić.
Każdą babeczkę, małą łyżeczkę, wydrążyć od góry, zaś powstałe zgłębienie wypełnić kremem czekoladowym. Wierzch babeczek udekorować ubitą na sztywno z cukrem pudrem kremówką. Z wierzchu oprószyć rozdrobnionymi „Michałkami”.
Przechowywać w lodówce.