Na zewnątrz panoszy się zima, beztrosko wirując śniegową sukienką, którą jednak, pomimo niezaprzeczalnych uroków, w pewnym wieku znacznie milej podziwiać zza szyby. A, że mrozem potrzaskuje, to w mieszkaniach grzeją kaloryfery, stąd najlepsza pora, by tuż pod nimi ustawić miskę wypełnioną ciastem drożdżowym, które pod przykryciem, w magiczny sposób rośnie i przekształca się w takie oto, splątane na supeł, czosnkowo-ziołowe bułeczki: mięciutkie, puszyste, aromatyczne tak bardzo, że nie wymagają już żadnych dodatków 😉
Przepis na Garlic Knots (9-12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 480 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml ciepłego mleka
- 270 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich (u mnie suszone pomidory z czosnkiem)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych wlać wodę, oliwę oraz mleko. Ciasto zagniatać około 10 minut, po czym przykryć je szczelnie i odstawić na 1h w ciepłe miejsce (po tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Następnie podzielić je na 9 lub 12 równych części; każdą z nich rozwałkować na wałek długości 20 cm, na którego środku należy zawiązać supełek.
Bułeczki odstawić na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C oraz roztopić masło i wymieszać je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowanym masłem posmarować z wierzchu wszystkie bułeczki.
Piec około 20 minut (nie powinny być mocno spieczone, lecz delikatnie przyrumienione)