Wczoraj na wytrawnie, więc dzisiaj dla równowagi na słodko, w postaci sernika: bardzo kremowego, bardzo delikatnego, przez dodatek orzechów laskowych oraz soczystych gruszek jesienno-zimowego, z puszystą warstwą bitej śmietany i kajmakowym wzorkiem z wierzchu – a wszystko to na kruchutkim spodzie 😉
Przepis na sernik orzechowy z gruszkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Orzechowa masa serowa z gruszkami:
- 750 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 80 orzechów laskowych (zmielonych)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 2 gruszki (dojrzałe)
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Orzechowa masa serowa z gruszkami:
Twaróg, mascarpone, cukier, jajka oraz wymieszane z budyniem zmielone orzechy zmiksować krótko tylko do połączenia się składników. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę gruszki – wymieszać.
Masę wylać na podpieczony wcześniej spód.
Piec około 70 minut, w temperaturze 160 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić. Posmarować ubitą z cukrem pudrem śmietaną. Z wierzchu udekorować masą kajmakową.
Przechowywać w lodówce.