Czekolada, bita śmietana i truskawki, czyli kolejna walentynkowa odsłona 😉
Tym razem mocno czekoladowe trufle, o piankowej konsystencji, z masą chmurkowej bitej śmietany i gęstego sosu.
Przepis na truflowe kubeczki (8-10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 140 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 200 g brązowego cukru
- 140 g masła
- 2 duże jajka
- 50 ml mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 50 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
Sos czekoladowy:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
- świeże truskawki
Sposób przygotowania:
Do garnuszka włożyć masło i mleko – zagotować do rozpuszczenia, po czym wrzucić posiekaną czekoladę, chwilę odczekać – wymieszać.
W misce połączyć rózgą jajka, cukier, aromat i śmietanę, następnie wlać lekko przestudzony sos.
Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (patyczek może być oblepiony klejącym ciastem, chodzi o to, by nie było surowe; ważne też by nie piec zbyt długo, bo trufla zrobi się sucha)
Wyjąć. Wystudzić. Udekorować bitą śmietaną (śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, dosłodzić cukrem pudrem), polać sosem czekoladowym (podgrzać śmietanę, potem wrzucić połamaną czekoladę, odczekać i wymieszać) i wbić truskawkę.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.