Walentynkowe WEGE przysmaki (III): kukurydziany pudding z musem malinowym

Wydaje mi się, że kasza kukurydziana nie jest w pełni doceniana, a przecież to istna skarbnica minerałów, witamin, białka oraz błonnika, korzystnie wpływających na układ odpornościowy, wzrok, skórę, wspomagających dietę i walkę z niedokrwistością. Do tego niesamowicie lekkostrawna (chyba każdy pamięta jak w dzieciństwie chrupało się „Flipsy” kukurydziane, gdy dopadły żołądkowe problemy), nieuczulająca, bezglutenowa, o przepięknym, jaskrawożółtym kolorze i szerokich, kulinarnych oraz cukierniczych możliwościach. Bo to przecież z niej powstaje słynna mamałyga lub polenta. Bo można wykorzystać ją w omletach, zupach, sosach, zapiekankach, wypiekach, sałatkach, jako panierkę, zagęszczacz, przygotować na słodko oraz słono – wszystko zależy więc od wyobraźni 😉

U mnie w formie NAPRAWDĘ PRZEPYSZNEGO puddingu: delikatny, kremowy, rozpływający w ustach, z posmakiem banana, gęstym mleczkiem kokosowym i kwaskowatym malinowym musem.

Przepis na kukurydziany pudding z musem malinowym (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 banan
  • 1 płaska łyżeczka wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka rodzynków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka gęstego mleczka kokosowego
  • mus/dżem/konfitura z malin

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić do zmięknięcia.

W garnku umieścić kaszę kukurydzianą, sól, łyżeczkę masła, cukier waniliowy i wodę – gotować, dość często mieszając, aż do wchłonięcia całej wody, potem wrzucić rodzynki, obranego ze skórki banana – zblendować na gładko i przełożyć do foremki – wystudzić i wstawić na trochę do lodówki.

Gotowy pudding przełożyć na talerz.

Podawać z mleczkiem kokosowym i malinowym musem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *