Kolejna i jak na ten moment ostatnia babka (bo właściwie ileż można piec tych babek 😉 ) – taka jesienno-zimowa: aromatyczna, intensywnie orzechowa, słodkawa, dość ciężka, wilgotna (coś jak ciasto marchewkowe), oblana gęstą, błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady.
Bardzo prosta, bardzo szybka w przygotowaniu i nie wymagająca jakichś szczególnych składników 😉
Przepis na orzechową babkę z polewą czekoladową (keksówka – o wymiarach 27×12 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)
- 200 g cukru
- 200 g masła (miękkiego)
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać cukier i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, wbijać po jednym jajku. Stopniowo wsypywać zmielone orzechy. Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem – połączyć.
Ciasto przelać do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
Piec około 1h (albo trochę dłużej), w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Wierzch oblać polewą (śmietanę zagotować, wrzucić posiekaną czekoladę, odczekać, wymieszać).
otwórz sklep „Smaczne babki” z laską w witrynie 🙂
Bardzo chwytliwe ;p