Koniec z tymi babami (ale nie ostateczny): orzechowa z polewą czekoladową

Kolejna i jak na ten moment ostatnia babka (bo właściwie ileż można piec tych babek 😉 ) – taka jesienno-zimowa: aromatyczna, intensywnie orzechowa, słodkawa, dość ciężka, wilgotna (coś jak ciasto marchewkowe), oblana gęstą, błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady.

Bardzo prosta, bardzo szybka w przygotowaniu i nie wymagająca jakichś szczególnych składników 😉

Przepis na orzechową babkę z polewą czekoladową (keksówka – o wymiarach 27×12 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać cukier i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, wbijać po jednym jajku. Stopniowo wsypywać zmielone orzechy. Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem – połączyć.

Ciasto przelać do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

Piec około 1h (albo trochę dłużej), w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Wierzch oblać polewą (śmietanę zagotować, wrzucić posiekaną czekoladę, odczekać, wymieszać).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Koniec z tymi babami (ale nie ostateczny): orzechowa z polewą czekoladową

  1. ~nasumi pisze:

    otwórz sklep „Smaczne babki” z laską w witrynie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *