Przepisy trochę spóźnione, ale myślę, że nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek, który przeważnie kojarzy się ze smażonymi na głębokim oleju pączkami, faworkami lub karnawałowymi różami, choć i takie w zeszłym roku się tu pojawiły w postaci rumuńskich, serowych Papanasi (przepis TU).
Tym razem mniej typowo, a przez wzgląd na pieczenie w piekarniku po prostu chudziej, czego zapowiedź była już dwa lata temu, a chodzi o muffinowe pączki (przepis TU).
Teraz aż trzy propozycje i wszystkie wspaniałe: pierwsze są pączki pieczone, nadziane wiśniową konfiturą, oblane lukrem i obsypane kandyzowaną skórką pomarańczową, drugie szwedzkie Semlor, czyli wybitnie puszyste bułeczki wzbogacone nadzieniem migdałowym, masą śmietanową i zwieńczone uroczą czapeczką oprószoną cukrem pudrem, z kolei trzecie z myślą o weganach oraz bezglutenowcach, bo sama też zastanawiałam się czym by sobie tutaj uprzyjemnić tłustoczwartkową kawę, a że w Internecie nie znalazłam nic odpowiedniego, to pokombinowałam i wyszło naprawdę przepysznie, a są to nieduże pączusie, może bardziej pączkowe, mięciutkie ciacha, wykonane na bazie mąki kukurydzianej oraz ryżowej, wypełnione gęstym figowym dżemem, posmarowane sojowym serkiem kokosowym z połówką orzecha włoskiego na szczycie – najlepsze jeszcze ciepłe 😉
Przepis na pieczone pączki (14 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 250 ml mleka (podgrzanego do temperatury 40°C)
- 3 żółtka (z dużych jajek)
- 1 jajko (małe)
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- sok i skórka otarta z połowy mandarynki
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- konfitura do nadziania (u mnie wiśniowa)
- 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody na lukier
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, po czym uformować je w kulę i odstawić pod przykryciem na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części. Każdą z nich lekko rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć na środek łyżeczkę konfitury, zlepić i ukształtować kulki, które należy umieścić w papilotkach na muffiny – przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec około 13-15 minut, w temperaturze 185 °C
Wyjąć. Wystudzić. Polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis na Semlor – szwedzkie bułeczki (14 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 10 g suchych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki kardamonu (zmielonego)
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Nadzienie migdałowe:
- 200 g migdałów (zmielonych)
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka śmietany 36%
- 100 ml wody (lub więcej, gdy masa będzie za gęsta)
- szczypta kardamonu
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, po czym uformować je w kulę i odstawić pod przykryciem na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części, które należy poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie posmarować je z wierzchu jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 8-10 minut, w temperaturze 220°C.
Wyjąć. Wystudzić. Odciąć samą górę. Nadzienie migdałowe wycisnąć na sam środek (zmiksować wszystkie składniki), a wokół niej i na jej wierzch wycisnąć ozdobnie ubitą na sztywno śmietanę, przykryć kapturkiem i oprószyć cukrem pudrem.
Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie (4 sztuki) (przepis autorski)
Składniki:
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 mały banan (rozgnieciony)
- 2 łyżeczki erytrytolu (płaskie)
- 2 łyżki oleju orzechowego
- 2 łyżeczki kokosowego deseru sojowego (lub w wersji nie wegańskiej: serka kremowego typu „Twój Smak”)
- 4 łyżki naturalnego mleka sojowego
- 2 łyżeczki ekologicznego, bezglutenowego proszku do pieczenia (płaskie)
Dodatkowo:
- dżem figowy
- kokosowy deser sojowy (użyłam „Alpro”)
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić je na 4 równe części, każdą rozpłaszczyć na dłoni, na środek umieścić łyżeczkę dżemu figowego, dokładnie skleić, uformować kulki.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Z wierzchu posmarować deserem sojowym i ozdobić połówką orzecha włoskiego.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
i utuczyłabyś mnie na Misia, a marzyła i patrzyła za… Marchewką? 🙂
Na dobrą sprawę nikt nikomu jedzenie do ust nie wkłada xD Marchewki są fajne, wszak istota tkwi we wnętrzu 😉