Ciasto 3 BIT

Jak jestem w temacie ciast batonikowych, to dodaję też przepis na 3 BITa, którego piekłam już jakiś czas temu, nawet dwa razy; i zarówno za pierwszym, jak i drugim wyszedł wyśmienity, więc sprawdzone i potwierdzone 😉

Wykorzystałam do niego spód znany z Prince Polo, przez wzgląd na jego niesamowitą, jak na biszkopty kakaowe, miękkość, który dla nadania wyrazistości nasączyłam likierem orzechowym. Do tego aksamitny krem budyniowo-maślany, kajmak oraz bita śmietana, a każda z mas oddzielona herbatnikami. Wierzch oblany gładką polewą czekoladową.

Ciasto jest podzielne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, kroi się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej 😉

Polecam.

Przepis na 3 BIT (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem budyniowo-maślany:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 200 g masła 82%
  • 2 łyżki cukru (płaskie)

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie)

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 3 duże opakowania herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej
  • likier orzechowy (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.

Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem budyniowo-maślany:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie waniliowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.

Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie:

Biszkopt nasączyć likierem orzechowym, posmarować kremem budyniowo-maślanym, przykryć herbatnikami, rozsmarować masę krówkową, przykryć herbatnikami, wyłożyć masę śmietanową, przykryć herbatnikami, wylać polewę (do zagotowanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać). Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *