Jak jestem w temacie ciast batonikowych, to dodaję też przepis na 3 BITa, którego piekłam już jakiś czas temu, nawet dwa razy; i zarówno za pierwszym, jak i drugim wyszedł wyśmienity, więc sprawdzone i potwierdzone 😉
Wykorzystałam do niego spód znany z Prince Polo, przez wzgląd na jego niesamowitą, jak na biszkopty kakaowe, miękkość, który dla nadania wyrazistości nasączyłam likierem orzechowym. Do tego aksamitny krem budyniowo-maślany, kajmak oraz bita śmietana, a każda z mas oddzielona herbatnikami. Wierzch oblany gładką polewą czekoladową.
Ciasto jest podzielne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, kroi się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej 😉
Polecam.
Przepis na 3 BIT (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowo-maślany:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 200 g masła 82%
- 2 łyżki cukru (płaskie)
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
Polewa czekoladowa:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 3 duże opakowania herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- likier orzechowy (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.
Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.
Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Krem budyniowo-maślany:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie waniliowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.
Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wykonanie:
Biszkopt nasączyć likierem orzechowym, posmarować kremem budyniowo-maślanym, przykryć herbatnikami, rozsmarować masę krówkową, przykryć herbatnikami, wyłożyć masę śmietanową, przykryć herbatnikami, wylać polewę (do zagotowanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać). Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.