Myślę, że to najlepszy mazurek jaki dotychczas upiekłam: kruchutki, maślany, słodki, ale nie do przesady, bo masę kajmakową równoważy krem z gorzkiej czekolady i nasączone w alkoholu wiśnie 😉
Pozostałe przepisy dostępne na blogu:
1. Mazurek czekoladowy „Noc i dzień”
2. Kolorowy mazurek z bakaliami
4. Wegański, bezglutenowy mazurek orzechowo-chałwowy
Przepis na wiśniowo-czekoladowego mazurka (forma o wymiarach 20x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g masła (zimnego)
- 50 cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła (miękkiego)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 pełne łyżki masy kajmakowej
- frużelina wiśniowa (lub wiśnie z nalewki)
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować (ja jeszcze z części zrobiłam plecionkę i poprzyklejałam po bokach), umieścić w blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – schłodzić przez 2-3h w lodówce.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić.
Masa czekoladowa:
Mleko oraz połamaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzać aż do otrzymania gładkiego, gęstego sosu – wystudzić.
Masło ubić z cukrem pudrem na puch, po czym zmiksować z wystudzoną czekoladą.
Wykonanie:
Kruchy spód posmarować kajmakiem, dalej wycisnąć szprycą masę czekoladową, ułożyć rzędy wiśni, a na nich płatki migdałów.
Przechowywać w lodówce.