Mazurek wiśniowo-czekoladowy

Myślę, że to najlepszy mazurek jaki dotychczas upiekłam: kruchutki, maślany, słodki, ale nie do przesady, bo masę kajmakową równoważy krem z gorzkiej czekolady i nasączone w alkoholu wiśnie 😉

Pozostałe przepisy dostępne na blogu:

1. Mazurek czekoladowy „Noc i dzień”

2. Kolorowy mazurek z bakaliami

3. Wielkanocne mini mazurki

4. Wegański, bezglutenowy mazurek orzechowo-chałwowy

Przepis na wiśniowo-czekoladowego mazurka (forma o wymiarach 20x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 pełne łyżki masy kajmakowej
  • frużelina wiśniowa (lub wiśnie z nalewki)
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować (ja jeszcze z części zrobiłam plecionkę i poprzyklejałam po bokach), umieścić w blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – schłodzić przez 2-3h w lodówce.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić.

Masa czekoladowa:

Mleko oraz połamaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzać aż do otrzymania gładkiego, gęstego sosu – wystudzić.

Masło ubić z cukrem pudrem na puch, po czym zmiksować z wystudzoną czekoladą.

Wykonanie:

Kruchy spód posmarować kajmakiem, dalej wycisnąć szprycą masę czekoladową, ułożyć rzędy wiśni, a na nich płatki migdałów.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Mazurki, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *