Tradycyjna, OGROMNA, puszysta, mięciutka baba drożdżowa nafaszerowana rodzynkami i z wierzchu oblana cytrynowym lukrem, czyli wypiek idealny na Święta Wielkanocne 😉
Odsyłam też do innych przepisów na babki:
2. Wilgotna babka kakaowa na Wielkanoc
3. Bezglutenowa, niesamowicie delikatna babka piaskowa
5. Trójkolorowa: kawowo-kakaowo-waniliowa
6. Orzechowa z polewą czekoladową
7. Potrójnie cytrynowa z makiem
Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Babka:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 21 g suchych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (letniego)
- 125 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 150 g rodzynków
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- szczypta soli
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, po czym dodać resztę składników (włącznie z rodzynkami) i wyrobić z nich gładkie, elastyczne ciasto – odstawić pod przykryciem na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i umieścić w natłuszczonej masłem i oprószonej mąką pszenną formie – odstawić na kolejne 1,5h.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C (może być trochę dłużej; patyczek wetknięty w ciasto musi być suchy, ale nie można też piec zbyt długo, bo wtedy będzie zbyt suche)
Wyjąć. Wystudzić. Polukrować.