Na weekendowe spotkanie ze znajomymi: deserowa kostka winogronowa (bez pieczenia)

Trochę późno, bo weekend już dobiega końca, ale przepis naprawdę warty wypróbowania, choćby jutro 😉

Bardzo letni deser, na bardzo letnie popołudnia spędzone w miłym gronie, czyli błyskawiczna kostka na zimno bez włączania piekarnika: spód to po prostu maślane herbatniki, masę stanowią gęste jogurty greckie zmiksowane z galaretką cytrynową wzbogaconą bananami, do której są powciskane, najlepiej te maleńkie, bezpestkowe winogrona, zalane galaretką o smaku agrestowym.

Jest szybko, prosto, pysznie i orzeźwiająco, do tego niesamowicie delikatnie i od soczystej zieleni pięknie 😉

Przepis na deserową kostkę winogronową – bez pieczenia (blacha o wymiarach 24x24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

* ja piekłam w formie 35×23 cm, więc zrobiłam z 1,5 poniższych proporcji

Składniki:

Spód:

  • 1 duże opakowanie maślanych herbatników

Masa:

  • 800 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 4 banany 
  • 3 galaretki o smaku cytrynowym (rozpuszczone w 400 ml wrzątku)

Wierzch:

  • zielone winogrono
  • 2 galaretki o smaku agrestowym (rozpuszczone w 600 ml wrzątku)

Sposób przygotowania:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ściśle, jeden obok drugiego, poukładać maślane herbatniki.

Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku – pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie wmiksować je do greckiego jogurtu naturalnego i wymieszać z pokrojonym w niedużą kostkę bananem. Tak przygotowaną masę wylać na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

W tym czasie rozpuścić galaretki o smaku agrestowym – odstawić do momentu aż galaretka  zacznie tężeć.

W delikatnie ścięty wierzch masy jogurtowej powciskać umyte i osuszone winogrona – ponownie wstawić do lodówki.

Na sam koniec zalać winogrona tężejącą galaretką – wstawić do całkowitego stężenia.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bez pieczenia, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *