Sernik z białą czekoladą, zapiekanym jogurtem greckim oraz borówkami

Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam: aromatyczny migdałowy spód, bielusieńka, równiutka, kremowa, rozpływająca w ustach masa serowa o smaku białej czekolady, której słodycz doskonale przełamuje warstwa zapieczonego jogurtu greckiego obsypana furą drobnych, kwaskowatych owoców lata 😉

Przepis na sernik z białą czekoladą, zapiekanym jogurtem greckim oraz borówkami (blacha o wymiarach 35x23cm – autorka sugeruje tortownicę 27 cm, ale ona upiekła bez warstwy jogurtu greckiego, którą ja dodałam) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 żółtko

Masa serowa z białą czekoladą:

  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 100 ml mleka
  • 500 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
  • 180 g cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 600 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże borówki (lub inne kwaskowate owoce)

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść, powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 2h.

Po upływie wskazanego czasu rozwałkować na wielkość blachy, dokładnie w niej docisnąć, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 160°C , dalej zdjąć papier i piec jeszcze przez kolejne 10 minut.

W misce umieścić wszystkie składniki poza białkami oraz solą – zmiksować. Następnie ubić z białek i soli sztywną pianę, po czym wmieszać ją delikatnie do masy serowej.

Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.

Piec około 45 minut w temperaturze 150°C, wyjąć, rozsmarować na wierzchu jogurt grecki wymieszany z łyżką cukru pudru i piec jeszcze przez 35-45 minut (może być dłużej, trzeba sprawdzać: sernik musi być ścięty i sprężysty).

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, potem wstawić do lodówki na całą noc.

Przed spożyciem wierzch obsypać borówkami lub innymi kwaskowatymi owocami (jeżynami, porzeczkami, wiśniami, jagodami).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *