Mówi się, że do truskawek najlepiej pasuje „Nutella”, z kolei do malin biała czekolada oraz bezy, więc idąc za tym stwierdzeniem, po uprzednim nabyciu pierwszych w tym roku malin, upiekłam lekkie, mięciutkie, puszyste muffiny wypełnione czekoladowymi drobinkami i kwaskowatą różowością, rozpustnie przyozdobione słodką, gładką polewą, świeżymi owocami i chrupką bezową bielą.
Pozycja obowiązkowa na letnie wieczory w gronie przyjaciół 😉
Inne słodkości z malinami:
2. Charlotte z kremem malinowym
3. Czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem
5. Piętrowy tort czekoladowy z malinami
6. Babeczki Raffaello z dżemem malinowym
7. Wegańskie blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)
8. Czekoladowe naleśniki z kremem malinowym i frużeliną
9. Kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą
Przepis na muffiny z malinami, białą czekoladą i bezami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam polewę oraz bezy)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- 250 ml mleka
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g malin (może być trochę więcej)
- 110 g białej czekolady (posiekanej)
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 1 porządna łyżka śmietany 36%
Dodatkowo:
- maliny
- biała czekolada
- bezy
Sposób przygotowania:
Jajko, sok wyciśnięty z cytryny, mleko i olej wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, po czym wsypać mąkę przesianą z cukrem oraz z proszkiem do pieczenia – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę i maliny.
Gotowym ciastem wypełnić papilotki.
Piec około 25 minut, w temperaturze 190°C
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z foremek, z wierzchu oblać polewą (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z kremówką), ozdobić świeżymi malinami, białą czekoladą oraz bezami.