Świat śpi, a ja spać nie mogę, więc popijając mocną, czarną, niesłodzoną kawę, mając za oknem krajobraz przydymiony mleczną mgłą i uprzyjemniony ptasim świergotem, naskrobię tutaj przepis na kruchutkie, kusząco oprószone kruszonką, lekkie ciasto z chmurkową budyniową pianką z całą masą soczystych czereśni, które ostatnio zaczęły pojawiać się w lokalnych warzywniakach.
Wypiek typowo letni, pyszny, a do tego naprawdę prosty – polecam 😉
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i czereśniami (blacha o wymiarach 24×24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g masła (zimnego)
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Budyniowa pianka:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 170 g masła (zimnego)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 400 g czereśni (pozbawione pestek)
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść i wcisnąć do kwadratowej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
W tym czasie przygotować budyniową piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Dalej dodać budynie, zmniejszyć obroty miksera, wlać olej i delikatnie zmiksować.
Piankę wyłożyć na podpieczony spód, a na jej wierzchu poukładać czereśnie, które należy przykryć kruszonką (podane składniki zagnieść w kulę, następnie rozdrabniać palcami na grudki).
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180°C (do zarumienienia się kruszonki).