Lato to taka pora roku, która w wypiekach najbardziej kojarzy mi się z kruchą, maślaną tartą (bądź mniejszymi tartaletkami) wypełnioną rozmaitymi kremami, frużelinami, wiórkami czekoladowymi i całą masą kolorowych, koniecznie świeżych owoców – takie też przeważnie piekłam do tej pory (z wyjątkiej pleśniowych z bezą, winogronowo-borówkowych z zapiekanym jogurtem greckim czy tej rustykalnej z marcepanem i śliwkami), ale wczoraj postawiłam na taką trochę inną, wytworną, strojną, obfitującą w czerwoniutką, soczystą galaretkę wykonaną na bazie owoców oraz wiśniowej nalewki i uwaga: delikatnej, kremowej masy sernikowej, która pasuje tutaj idealnie. Do tego truskawki oblane mleczną i białą czekoladą, dodatkowo obtoczone w orzechach laskowych i wiórkach kokosowych – jest pięknie, jest pysznie.
To prawdziwa ozdoba letniego stołu, która spokojnie może zastąpić urodzinowy tort 😉
A tutaj przepisy na inne tarty dostępne na blogu:
1. Tarta NIEBO: z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami
2. Tarta z czereśniami i gorzką czekoladą
4. Tarta z kremem migdałowym i owocami
5. Rustykalna tarta z marcepanem i śliwkami
6. Kakaowe tartaletki z owocami (z chrupiącym czekoladowo-orzechowym brzegiem)
7. Mini tarty z pieczonym jogurtem greckim i świeżymi owocami
8. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami
9. Kruche tartaletki z „pleśnią”
Przepis na tartę truskawkową z serem (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; pominęłam kruszonkę)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
Masa truskawkowa:
- 900 g mocno dojrzałych truskawek
- 100 ml wiśniówki lub soku wiśniowego
- 120 g cukru
- 25 g żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem (a ten, by dobrze zażelował, trzeba chwilę w owocach pogotować – około 30-40 sekund) Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (użyłam twarożku „WIELUŃ. Mój Ulubiony”)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 opakowania budyniu o smaku waniliowym
Dodatkowo:
- 10 truskawek
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- orzechy laskowe
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Podane składniki zagnieść do momentu aż powstanie kula. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę na tartę, ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 2h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego na 190°C piekarnika na 20 minut, potem zdjąć obciążenie oraz papier i piec kolejne 15 minut (musi się zarumienić z wierzchu).
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie należy przygotować obie masy.
Składniki na masę serową wrzucić do miski, zmiksować i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm, po czym wstawić do nagrzanego na 160°C piekarnika na 1h (ja piekłam jakieś 15 minut dłużej, aż wierzch stał się ścięty i sprężysty, a na patyczku nie pozostawał surowy ser).
Masę serową odstawić do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksować z cukrem, a drugą połowę pokroić na ćwiartki – jedne i drugie przełożyć do garnka, zagotować, wlać wiśniówkę lub sok wiśniowy, pogotować na wolnym ogniu jeszcze minutę, po zdjęciu z ognia dodać cienkim strumykiem żelatynę i energicznie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.
Masę truskawkową odstawić do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć przelać ją na wyjęte z formy i umieszczone na paterze ciasto, po czym wstawić je do lodówki.
Kiedy masa truskawkowa stężeje, delikatnie wyjąć sernik z tortownicy i ułożyć go na środku masy truskawkowej.
Dookoła masy serowej ułożyć truskawki zatopione w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie obtoczonej w posiekanych orzechach laskowych oraz białej czekoladzie obtoczonej w wiórkach kokosowych (aby truskawki dobrze się trzymały trzeba nabić je na wykałaczki).