Rzadko piekę coś dla siebie, ponieważ ponad słodkie smaki stawiam te ostre i kwaśne, ale parę dni temu urzeczona śliczną zielonością nabyłam mąkę dyniową, którą zazwyczaj wykonuję sama, bo stanowi jedynie dodatek do mich dań (spożywam ją na surowo w owsiankach, koktajlach lub sałatkach). W ten oto sposób stałam się dumną posiadaczką 0,5 kg opakowania, zachęcającego do wykorzystania znacznie większej niż dotychczas ilości.
Postawiłam na cudownie wilgotne, kleiste, barwą przepiękne, aromatem powalające, a smakiem uzależniające wegańskie, bezglutenowe ciasto dyniowo-bananowe z kleksami domowych śliwkowych powideł i tahini, które wykonuje się błyskawicznie (wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki, upiec i gotowe!).
Ten wypiek mogę swobodnie ustawić obok szarlotki, orzechowca, blondie i najlepszego na świecie kawowego ciastka orkiszowo-owsianego z masłem orzechowym 😉
Polecam!
Uwaga: ciasto można mrozić, a po rozmrożeniu kompletnie nie traci smaku i nie zmienia konsystencji.
Przepis na wegańskie dyniowo-bananowe ciasto z powidłami śliwkowymi i tahini (forma o wymiarach 20x20cm ) (zainspirowałam się przepisem z bloga: http://www.truetastehunters.com/; podaję z moimi zmianami)
*piekłam z połowy niżej podanych składników
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 125 g mąki dyniowej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki orzechowej
- 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego
- 120 g tahini
- 120 g melasy winogronowej
- 30 g ekologicznego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki wody różanej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki tahini
- prażone pestki dyni
Sposób przygotowania:
W jednej misce zblendować na gładką masę: banany, melasę, ekologiczny cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, tahini, wodę różaną, olej z orzecha włoskiego, cynamon i gałkę muszkatołową, a w drugiej wymieszać: mąkę dyniową, mąkę ryżową, mąkę orzechową oraz bezglutenowy proszek do pieczenia, po czym dokładnie połączyć składniki z obu misek.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu wykonać kleksy z powideł śliwkowych, a w miejscach, gdzie ich nie ma, zrobić esy-floresy z tahini.
Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć prażonymi pestkami dyni.