Wegańskie dyniowo-bananowe ciasto z powidłami śliwkowymi i tahini

Rzadko piekę coś dla siebie, ponieważ ponad słodkie smaki stawiam te ostre i kwaśne, ale parę dni temu urzeczona śliczną zielonością nabyłam mąkę dyniową, którą zazwyczaj wykonuję sama, bo stanowi jedynie dodatek do mich dań (spożywam ją na surowo w owsiankach, koktajlach lub sałatkach). W ten oto sposób stałam się dumną posiadaczką 0,5 kg opakowania, zachęcającego do wykorzystania znacznie większej niż dotychczas ilości.

Postawiłam na cudownie wilgotne, kleiste, barwą przepiękne, aromatem powalające, a smakiem uzależniające wegańskie, bezglutenowe ciasto dyniowo-bananowe z kleksami domowych śliwkowych powideł i tahini, które wykonuje się błyskawicznie (wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki, upiec i gotowe!).

Ten wypiek mogę swobodnie ustawić obok szarlotki, orzechowca, blondie i najlepszego na świecie kawowego ciastka orkiszowo-owsianego z masłem orzechowym  😉

Polecam!

Uwaga: ciasto można mrozić, a po rozmrożeniu kompletnie nie traci smaku i nie zmienia konsystencji.

Przepis na wegańskie dyniowo-bananowe ciasto z powidłami śliwkowymi i tahini (forma o wymiarach 20x20cm ) (zainspirowałam się przepisem z bloga: http://www.truetastehunters.com/; podaję z moimi zmianami)

*piekłam z połowy niżej podanych składników

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 125 g mąki dyniowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki orzechowej
  • 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego
  • 120 g tahini
  • 120 g melasy winogronowej
  • 30 g ekologicznego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki wody różanej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki tahini
  • prażone pestki dyni

Sposób przygotowania:

W jednej misce zblendować na gładką masę: banany, melasę, ekologiczny cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, tahini, wodę różaną, olej z orzecha włoskiego, cynamon i gałkę muszkatołową, a w drugiej wymieszać: mąkę dyniową, mąkę ryżową, mąkę orzechową oraz bezglutenowy proszek do pieczenia, po czym dokładnie połączyć składniki z obu misek.

Tak przygotowane ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu wykonać kleksy z powideł śliwkowych, a w miejscach, gdzie ich nie ma, zrobić esy-floresy z tahini.

Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć prażonymi pestkami dyni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *