Sernik rosyjski (na orzechowym spodzie, z cytrynowym lukrem i podprażonymi płatkami migdałowymi)

Jesienno-zimowe wypieki są korzenne, orzechowe, dyniowe, pomarańczowe, jabłkowe, z daktylami, powidłami śliwkowymi, miodem, marcepanem, makiem, kawą, marchewką, bezą, gorzką czekoladą, kasztanem, rumem i likierem.

Ich barwy są stonowane, ale wypełnione oszałamiającymi wonnościami, które kojarzą się ze spokojem i jakąś taką nostalgią za tym, co już było i za tym, czego nigdy nie będzie.

Dzisiaj proponuję cudowny sernik rosyjski: aromatyczny orzechowy spód, przepyszna, aksamitna, przez dodanie ubitej kremówki niesamowicie delikatna masa serowa, cytrynowy lukier i podprażone płatki migdałowe.

To tak na umilenie tych wieczorów, kiedy deszcz cichutko podśpiewuje, a gorąca kawa zaprasza do zwierzeń 😉

Przepis na sernik rosyjski (blacha o wymiarach 24x35cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; wykorzystałam lukier z przepisu na sernik krakowski)

Składniki:

Orzechowy spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Masa serowa:

  • 800 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 200 g serka kremowego, np. Philadelphia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 dużych jajek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Cytrynowy lukier:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe (podprażone na suchej patelni)

Sposób przygotowania:

Miękkie masło przez chwilę zmiksować, po czym dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto, które należy wcisnąć na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Przygotować masę serową: twaróg oraz serek zmiksować z cukrem, żółtkami, aromatem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na sam koniec wmieszać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód.

Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze około 1-1,5h (skórka musi być zarumieniona, a sernik sprężysty w środku)

Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Wystudzony sernik z wierzchu posmarować cytrynowym lukrem (powstałym z dokładnego wymieszania składników) i oprószyć podprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *