Jabłecznik z połówek

Na straganach jabłka piętrzą się w skrzyniach, spoglądając uwodzicielsko na przechodniów – uległam, jesienną porą, kiedy to pachną jakoś tak nadzwyczajnie, prawie że cynamonem i orzechami.

Wróciłam do domu i upiekłam chyba najszybszy na świecie jabłecznik, bez żadnego ścierania, duszenia, przysmażania czy prażenia, a efekt pyszny i spektakularny: kruche, delikatne, maślane, oblane lukrem poduszeczki, a w nich mięciutkie korzenne jabłko na pomarańczowo-cytrynowym dżemie.

Genialne.

Do powtórzenia 😉

Przepis na jabłecznik z połówek (blacha o wymiarach 25x34cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; dodałam dżem, lukier oraz orzechy)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 6-8 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoik dżemu o smaku pomarańczowo-cytrynowym

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 1 białko

*jeśli lukier będzie zbyt rzadki, to należy jeszcze dosypać cukru pudru

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na pół: pierwszą część rozwałkować na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozsmarować na niej dżem, poukładać obrane, podzielone na pół i wydrążone jabłka, oprószyć je z wierzchu cynamonem wymieszanym z cukrem i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Piec około 45 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; ciasto musi się z wierzchu zarumienić)

Wyjąć. Wystudzić. Oblać lukrem (wymieszać składniki) i ozdobić orzechami włoskimi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *