Szykowne, kawowo-kakaowe Bourbonki

Liście tak bajecznie sypią się z drzew potrząsane ręką wiatru, a ja wśród tego bordowo-złotego deszczu gnam pośpieszana kopami Losu i nic nie jest zależne ode mnie, mimo, że odcinam się od całego syfu, mimo, że nie chcę i odwracam wzrok, to pędzę, chociaż pędzić nie lubię, ale wiem, że to w słusznej sprawie, że muszę, i wydrę z siebie więcej sił niż ich posiadam.

A jak wracam, spokojnie-niespokojna, łapiąc nerwowy, gdzieś w środku piersi skrywający się oddech, to te liście nadal wirują, bo czuję, że czekały na mnie, by pokazać ile gracji i piękna jest w tej ulotnej chwili, by pozwolić mi doświadczyć i uświadomić w czym tkwi prawda oraz urok, i że to wszystko takie niestałe…

Czytam książkę, jednak nie mogę znaleźć zrównoważenia, by o niej trochę napisać, ale jak już dokończę oraz znajdę, to złapię i ścisnę mocno, w efekcie naskrobię słów kilka, bo warto.

Tymczasem w zastępstwie literackiego ukojenia, które jednocześnie jest targane największymi namiętnościami, ofiarowuję ten przepis na wyglądem bardzo eleganckie, równiutkie, prostokątne Bourbonki, czyli kruche kawowo-kakaowe ciastka z aksamitnym kremem; dość ciężkie, wyraziste (samo ciasto jest wytrawne, z kolei krem słodki), maślane, stąd nie da się ich zjeść zbyt wiele, ale przecież to nie oto chodzi, by pochłonąć ogromne ilości, lecz by się delektować… są pyszne – do kawy i herbaty idealne, koniecznie gorącej 😉

Przepis na kawowo-kakaowe Bourbonki (duża blacha z piekarnika; o wymiarach 35×28 cm) (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; zwiększyłam ilość składników, dopasowując do blachy, i tak też podaję)

Składniki:

Kakaowe ciasto:

  • 345 g mąki pszennej (tortowej)
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 45 g gorzkiego kakao
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Kawowo-kakaowo-maślany krem:

  • 150 g miękkiego masła
  • 270 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki kawy

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, wymieszać, potem mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz sodą – zagnieść do momentu otrzymania zwartego ciasta.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, rozwałkować i przy pomocy ostrego noża naciąć je na 24 prostokąty (na brzegach przyciąć je tak, by nie wystawało spoza blaszki).

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Jeszcze ciepłe pokroić wzdłuż wcześniej wykonanych nacięć.

Wystudzić.

Masło na nadzienie utrzeć do gładkości, dalej połączyć z cukrem pudrem przesianym z kawą oraz z gorzkim kakao.

Masę przełożyć do szprycy cukierniczej i na jednym ciastku albo zrobić falę albo kwiatuszki i lekko dociskając przykryć drugim ciastkiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *